Is jouw bedrijfskleding aftrekbaar voor de Belastingdienst?

0

Dagelijks worden bij ons tientallen producten besteld met bedrijfslogo’s, websites en slogans. Deze bedrijfskleding geeft jouw bedrijf een boost aan herkenbaarheid, betrouwbaarheid en professionaliteit. Maar het kan zeer kostbaar zijn. Zeker als je een groot bedrijf hebt met veel medewerkers. De Belastingdienst geeft daarom belastingvoordeel als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Deze voorwaarden bespreken we in dit blog.

Wat is bedrijfskleding/werkkleding?

In de volksmond noemen we het bedrijfskleding, maar voor de Belastingdienst heet het werkkleding. Dit betreft dan alle kleding waarin alleen gewerkt wordt. Om het aftrekbaar te maken, moet het aan één van de volgende voorwaarden voldoen:

 • de kleding is (bijna) alleen geschikt om tijdens het werk te dragen, zoals een labjas of werkschoenen met stalen neuzen;
 • op de kleding zitten 1 of meer duidelijk zichtbare beeldkenmerken die horen bij het bedrijf. Denk hierbij aan logo’s, huisstijlkleuren of -symbolen;
 • de kleding blijft aantoonbaar achter op de werkplek;
 • de kleding is een uniform of een overall;
 • je vergoedt, verstrekt of stelt de kleding ter beschikking omdat de Arbeidsomstandighedenwet dit voorschrijft, zoals veiligheidsschoenen en een beschermbril. Hiervoor moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:
  • je hebt een arboplan;
  • de kleding is nodig volgens dat arboplan;
  • de kleding wordt vooral tijdens werktijd gedragen;
  • de medewerker hoeft geen eigen bijdrage te betalen.

Werkkleding ter beschikking stellen, vergoeden of verstrekken

Volgens de Belastingdienst kan werkkleding ter beschikking worden gesteld, vergoedt of verstrekt. Voor elke optie zijn andere voorwaarden van toepassing.

 1. Beschikbaar stellen – het bedrijf blijft eigenaar van de kleding. Vaak betreft dit specifieke kleding zoals een labjas of een brandweeruniform. Deze kleding blijft bijna altijd achter in het bedrijfspand. Het bedrijf is dan ook verantwoordelijk voor de schoonmaak van de kleding.
 2. Vergoeding – als het bedrijf de kleding vergoedt, wordt het vaak aangeschaft door de medewerker. Deze kosten worden dan uiteindelijk gedeclareerd en vergoedt door de werkgever. Dit werkt bijvoorbeeld goed voor een beschermbril op sterkte en werkschoenen.
 3. Verstrekking – het verstrekken van bedrijfskleding wordt het meest gedaan. De werkgever koopt dan grote getalen aan bedrijfskleding in en geeft deze aan een medewerker zodra deze het nodig heeft of aanvraagt. De controle ligt bij het bedrijf, maar na verstrekking wordt de medewerker de eigenaar en verantwoordelijke.

Zodra je de kleding vergoedt of verstrekt, valt dit onder het loon van de medewerker. Deze medewerker is dan ook verantwoordelijk voor de schoonmaak van de kleding.

Wat is een uniform?

In de eerste paragraaf spreken we over een uniform of overall. Volgens de Belastingdienst is werkkleding pas een uniform als een groep medewerkers dezelfde kleding draagt, die ook buiten de werkomgeving wordt geassocieerd met een bedrijf of beroep. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kleding van de politie, van KLM stewards/stewardessen en het personeel van leverdienst PostNL. De lijnen van wat een uniform is en wat niet, zijn erg grijs. In dit geval is het dan ook altijd verstandig om even contact op te nemen met de Belastingdienst.

Voorwaarden logo voor de Belastingdienst

Zoals hierboven al is gesteld, moet op de kleding 1 of meer zichtbare beeldkenmerken van een bedrijf geplaatst zijn voordat het als aftrekbare werkkleding mag worden beschouwd. Dit beeldmerk moet bij elkaar 70 vierkante centimeter zijn. Best groot, maar als je het verdeelt over meerdere beeldmerken, valt het best mee. Denk bijvoorbeeld aan een borstlogo van 4cm bij 4cm (is 16 vierkante centimeter), een ruglogo van 10cm bij 5cm (is 50 vierkante centimeter) en een mouwlogo van 3cm bij 3cm (is 9 vierkante centimeter). Zo kom je op een totaal van 75 vierkante centimeter, zonder dat het T-shirt helemaal vol staat met beeldmerken. Let wel op; de beeldmerken moeten direct geassocieerd kunnen worden met jouw bedrijf. Alleen een telefoonnummer is dus niet voldoende!

beeldkenmerk belastingdienst logo bedrijfskleding

Alle bovengenoemde voorwaarden gelden zowel voor BV’s als voor ZZP’ers. Voldoe je aan de eisen? Dan kun je in jouw aangifte omzetbelasting de voorbelasting van de werkkleding terugvragen. Kom je er toch niet helemaal uit? Dan kun je altijd contact opnemen met de Belastingdienst. Succes!

Bedrijfskleding bedrukken met logo

Wil je bedrijfskleding gaan bestellen met de beeldmerken van jouw bedrijf? Digitransfer biedt een grote collectie aan bedrijfskleding aan. In onze online ontwerptool kun je gemakkelijk jouw logo uploaden en plaatsen op het artikel. Na betaling heb je jouw nieuwe bedrijfskleding binnen drie tot vijf werkdagen al in huis!

About Author

Marketeer bij Digitransfer B.V.

Leave A Reply