Het belang van een sterk logo

0

De huisstijl van een bedrijf wordt gezien als het meest kenmerkende onderdeel van een organisatie. Het is het eerste contactpunt waar (potentiële) klanten mee in aanraking komen. Het is dan ook van belang om de huisstijl zo sterk mogelijk te formuleren en uit te werken. In een eerder artikel bespraken we de invloed van kleur, in deze blog bespreken we het belang van een sterk logo!

Wat is een logo?

De belangrijkste is natuurlijk wat een logo is. Het wordt vaak omschreven als een symbool of icoontje voor een organisatie. Toch is het veel meer dan dat. Een logo kan een woordmerk of een beeldmerk zijn. Een woordmerk is een logo dat volledig bestaat uit tekst. Hierbij is schrijfwijze, kleur en typografie van groot belang. Digitransfer heeft ook een woordmerk. Ons logo wordt altijd opgebouwd uit onze merknaam in Open Sans Black, wit gekleurd, op een oranje achtergrond. Door dit consequent toe te passen, zorgen we voor herkenning.

Een beeldmerk kan eigenlijk uit van alles bestaan. Bijvoorbeeld een foto, een symbool, een illustratie of abstracte tekening. Het mooie van een woordmerk is dat het symbolisch kan worden ingezet en zo dus al snel een verhaal kan vertellen over het bedrijf. Shell heeft een heel sterk beeldmerk. In hun communicatie zien we altijd de geel/rode schelp en we weten allemaal direct dat het Shell is!

Wat is een logo? Beeldmerk Woordmerk

Beeldmerk Shell – Woordmerk Digitransfer

Waarom is een logo belangrijk?

Er zijn tientallen redenen te benoemen waarom een logo van groot belang is voor jouw organisatie. Grofweg zijn deze in te delen in zes hoofdredenen. Een logo:

  1. zorgt voor de eerste indruk. De eerste 10 seconden van een kennismaking zijn van levensbelang. Je kunt een relatie hiermee maken of breken. Het logo is vaak de eerste kennismaking tussen klant en organisatie. Het is dan slim om een opvallend en slim logo te hebben. Klanten krijgen dan al direct een beetje meer info over wie de organisatie is en waar ze voor staat.
  2. valt op tussen duizenden anderen. Volgens het CBS zijn er in Nederland 18.755 timmerbedrijven. Jij bent er daar één van. Een logo heeft hierin twee functies. Door een sterk logo te hebben, onderscheid jij je namelijk van alle bedrijven die geen of een zwak logo hebben. Daarnaast kunnen klanten heel makkelijk jouw bedrijf uit de duizenden andere plukken, omdat ze jou herkennen. Beter kan niet, toch?
  3. vertelt jouw bedrijfsverhaal. Een sterk logo vertelt op een heel subtiele manier waar een bedrijf voor staat. Een organisatie die dit heel goed heeft gedaan, is Amazon. Hun logo is een simpel woordmerk, met een leuke twist. De pijl onder het woordmerk heeft namelijk twee betekenissen. Enerzijds stelt het een glimlach voor en anderzijds een pijl van A naar B. Amazon vertelt met het logo dus al dat ze door goede logistiek een glimlach op het gezicht van de klant brengt. Heel knap!
  4. trekt nieuwe klanten aan. Een fris, creatief of verrassend logo wekt interesse van potentiële klanten. Ze zijn benieuwd naar jouw bedrijf en willen er meer over weten. Zodra er op jouw social media of website een sterk logo staat, zijn klanten eerder geïnteresseerd. Ze klikken sneller door en dit kan weer meer leads opleveren.
  5. wordt niet vergeten. Net als die vervelende jingles die je op de radio hoort, zullen mensen een logo niet snel vergeten. Door het logo overal te gebruiken, komt de klant er vaker mee in aanraking. Hoe vaker hij of zij hem ziet, hoe minder snel het logo wordt vergeten. Jouw organisatie blijft vers in het geheugen, top-of-mind. Zodra de klant dan een product of dienst uit jouw branche nodig heeft, zal hij jouw bedrijf direct herinneren. Je hebt dan een streepje voor op al je concurrenten.
Waarom is een logo belangrijk? - Amazon logo

Het sterke logo van Amazon

Wat is een sterk logo?

Uit bovenstaande informatie kun je al enigszins afleiden wat een merk sterk maakt. Zo moet het logo fris, creatief en verrassend zijn en vertelt het op subtiele wijze jouw bedrijfsverhaal.

Om een sterk merk te ontwikkelen, moet je je logo tevens afstemmen op je doelgroep. Ben je een timmerbedrijf die vaak bij particulieren over de vloer komt? Zorg dan voor een toegankelijk logo, dat betrouwbaar oogt. Je komt bij mensen binnen, ze moeten je dan wel vertrouwen. Ben je juist een creatieve fotograaf? Ga dan voor wat meer frivole kleuren en vormen. Houd hierbij rekening met de kleurenpsychologie!

Als je het echt goed wilt doen, verwerk je een verborgen boodschap in je logo. In het Amazon logo is de pijl zeer goed zichtbaar. Hij vertelt een verhaal, maar heeft geen “verrassing”. FedEx heeft dit wel. Heb jij namelijk al gezien dat er een pijl verstopt zit in het logo? Zodra een klant dit ontdekt, heeft hij een soort euforie-momentje. Hij zal het niet snel meer vergeten!

Ten slotte is het belangrijk dat jouw merk uniek is. Bekijk de logo’s van jouw concurrenten en pas je logo hierop aan. Het merk wordt namelijk nog sterker als het uniek is, als niemand anders ook maar in de buurt komt van jouw ontwerp. Het vergt wat graafwerk, maar het is het waard, jouw logo is dan echt sterk.

Het belang van een sterk logo - fedex

Het logo van FedEx, spot jij de pijl?

Hoe maak je een logo?

Je kunt een logo zelf maken of je laat hem ontwerpen bij een professionele designer. Als je zelf aan de slag gaat in Adobe Illustrator of een ander ontwerpprogramma, moet je met twee punten rekening houden;

  • Simpel of aanpasbaar – je gaat je logo straks publiceren op je website, social media, in printmedia en andere uitingen. Niet overal kun je alle formaten plaatsen. Om dit op te lossen, moet je een logo ontwerpen dat simpel is. Heb je toch een iets ingewikkelder idee? Pas hem dan aan voor verschillende afmetingen. Frankwatching heeft een heel handig overzicht geplaatst met alle afmetingen voor social media. Zo weet je zeker dat jouw logo overal duidelijk zichtbaar is.
  • Maak je logo op in RGB én CMYK – online tools zoals FreeLogoServices bieden de mogelijkheid om tegen een klein tarief een logo te ontwerpen. Deze tools leveren logo’s helaas aan in louter RGB kleur. Om het logo multi-inzetbaar te maken, is een logo in CMYK kleur aan te raden. Als je in de toekomst aan printmedia wilt gaan doen, heb je dit namelijk nodig. Drukwerk wordt altijd afgedrukt in CMYK. Als je logo dan in RGB staat, kan er kleurverschil optreden en dat wil je niet! Houd hier dus rekening mee.

Bedruk een T-shirt met jouw logo

Ben je helemaal tevreden met je logo en kun je niet wachten om hem overal te gaan gebruiken? Plaats hem op je website, social media én op je bedrijfskleding! Bij Digitransfer kun je heel gemakkelijk een T-shirt laten bedrukken met jouw eigen logo. Wil je toch liever iets anders dan een shirt? We hebben een grote collectie met truien, schorten, overhemden en werkkleding! Zo is er altijd een kledingstuk die bij jouw bedrijf past.

About Author

Marketeer bij Digitransfer B.V.

Leave A Reply