Waar moet je op letten bij de kleur van bedrijfskleding?

1

Het gebruiken van kleur is onmisbaar voor elk merk. Ieder bedrijf heeft (als het goed is) een logo en huisstijl opgesteld om het merk te verstevigen. De kleuren die hierin worden gebruikt, vertellen een verhaal. Wie is het bedrijf, waar staat het voor? Dit verhaal kun je doortrekken naar de bedrijfskleding van jouw organisatie, zodat de boodschap nog beter overkomt. In dit artikel laten we de invloed zien van de kleur van bedrijfskleding.

De functie van kleur in bedrijfskleding

Herkenbaarheid invloed kleur van bedrijfskleding

De kleur van een organisatie heeft meerdere functies, zoals het versterken van het merkverhaal en het creëren van herkenbaarheid. Zodra de huisstijlkleur is doorvertaald naar bedrijfskleding, komen hier gelijk een aantal functies bij.

  • Herkenbaarheid voor (potentiële) klanten – Een bezorger van CoolBlue is altijd in het blauw gekleed en de reisleiders van Sunweb dragen altijd iets roods. De grote ketens doen het al, maar de kleinere bedrijven blijven nog wat achter. Herkenbaarheid geeft klanten een veilig gevoel, ze weten dat ze praten met een betrouwbaar persoon van een organisatie. Ook valt de kleur beter op bij potentiële klanten, waardoor ze meer associaties krijgen bij jouw bedrijf. Je blijft top-of-mind, waardoor de kans op conversie hoger is.
  • Aanspreekbaarheid voor klanten – Als je in de Media Markt loopt, weet je precies welke persoon je moet aanspreken als je een vraag hebt. De rode overhemden springen uit de witte, industriële omgeving, je hoeft dus niet bang te zijn om de verkeerde aan te spreken. Deze zekerheid geeft klanten een extra vertrouwen. Een opvallende kleur bedrijfskleding kan hier aan bijdragen.
  • Verschillende kleuren voor verschillende functies – Als je in de McDonald’s een verkeerde hamburger hebt gekregen, weet je meteen dat je dit aan de vrouw in het donkerblauwe overhemd moet vragen. Zij is de manager. Binnen grote bedrijven kan het fijn zijn om onderscheid in functies kenbaar te maken aan klanten. Ook kan het verschil in autoriteit met gekleurde bedrijfskleding intern worden aangetoond.
  • Veiligheid – In de bouw is het van groot belang dat medewerkers opvallen. In de koude maanden zijn ze goed zichtbaar met een reflecterende jas, maar in hoogzomer gaan die uit, een simpel T-shirt blijft over. Om medewerkers dan alsnog op te laten vallen, kun je hen bedrijfskleding aanbieden in een felle kleur zoals geel of oranje. Op de bouwplaats is het dan in één oogopslag duidelijk welke personen bevoegd zijn en wie niet.

Kleurenpsychologie in bedrijfskleding

Natuurlijk heb je bij het opstellen van je huisstijl al onderzoek gedaan naar kleurenpsychologie, maar voor de zekerheid zullen we het nog even herhalen. We gebruiken hiervoor de bekende infographic van The Logo Company.

Kleurenpsychologie - kleur van bedrijfskledingIn je huisstijl heb je één van bovenstaande kleurgroepen gekozen voor jouw organisatie. Je kunt ook een combinatiekleur hebben zoals limegroen. Jouw merkverhaal richt zich dan op een combinatie van optimisme en gezondheid.

In je bedrijfskleding moet je jouw huisstijl terug laten komen. Het is belangrijk om hierbij de kleurenpsychologie in het achterhoofd te houden. Is jouw huisstijlkleur bijvoorbeeld rood? Dan heb je een vrij ‘schreeuwerige’ kleurenpsychologie. Het is dan niet verstandig om je van top tot teen in het rood te hullen. Is jouw huisstijlkleur wit of zilver? Dan is dit geen probleem, omdat het een kalme en neutrale kleur is. 

Bij heftige kleuren kun je beter óf een top, óf een schort/broek in je huisstijlkleur regelen. Vul deze aan met een rustige kleur als wit/zwart/pasteltinten. 

Kleur van bedrijfskleding per branche

Naast de algemene kleurenpsychologie, heeft de kleur van bedrijfskleding ook nog een betekenis per branche. Een hoveniersbedrijf zal beter herkenbaar zijn in bedrijfskleding met een kleur uit het groene spectrum. Dit komt omdat mensen direct een bepaalde associatie hebben bij een kleur. De kleuren uit bovenstaande infographic zijn hieronder toebedeeld aan een bepaalde branche.

Kleur met branche associatie - kleur van bedrijfskleding - invloed kleurHet is natuurlijk zeker niet verplicht om je volledig aan deze associaties te houden, maar het kan handig zijn om er rekening mee te houden. Hoe meer jouw merk aansluit bij de associaties van de klant, hoe eerder jouw merk wordt geaccepteerd. Kies de kleur van bedrijfskleding dus zorgvuldig!

Bedrijfskleding van Digitransfer

Op onze website hebben we onder andere T-shirts, sweaters en keukenschorten in veel verschillende kleuren. Zo is er altijd een kleur die past bij jouw merk en huisstijl. Bij Digitransfer kun je bedrijfskleding laten bedrukken met je eigen tekst, logo of afbeelding. Kom je er niet helemaal uit? Dan staat ons team altijd klaar om je verder te helpen.

About Author

Marketeer bij Digitransfer B.V.