Wat is een vector bestand?

3

In onze online ontwerptool kun je heel makkelijk je eigen kleding ontwerpen. Eén van de mogelijkheden is om een afbeelding of een logo te uploaden. Het is dan verstandig om deze afbeelding in te laden als vector bestand. Maar wat is een vector bestand en hoe kom je eraan? Dit leggen we je uit in deze blog.

Wat is een vector bestand?

Vector bestanden zijn afbeeldingen die je kunt vergroten of verkleinen zonder kwaliteitsverlies. Dit komt omdat vector bestanden zijn opgebouwd uit vectoren in plaats van pixels. Deze vectoren worden ook wel paden genoemd. Tussen deze paden bevinden zich lijnen en kleuren, die samen een afbeelding vormen. Je herkent vector bestanden aan de bestandsnaam, bijvoorbeeld logoDigitransfer.AI

Bekende voorbeelden van vector bestanden zijn:

  • .AI – Adobe Illustrator
  • .EPS – Encapsulated PostScript
  • .PDF – Portable Document Format

Logo vector bestand Adobe Illustrator .AI

We weten nu dat vector bestanden opgebouwd zijn uit paden. Ook zijn er afbeeldingen die zijn uitgebouwd uit pixels, de pixel bestanden.

Wat is een pixel bestand?

Pixel bestanden kunnen niet worden vergroot of verkleind, de afbeelding wordt dan onscherp en korrelig en verliest veel beeldinformatie. Het verschil tussen een vector en pixel bestand is goed te zien in de afbeelding bovenaan.

Bekende voorbeelden van pixel bestanden zijn:

  • .JPEG (Joint Photographic Experts Group)
  • .PNG (Portable Network Graphics)
  • .GIF (Graphics Interchange Format)

Hoe maak je een vector bestand?

Het maken van een vector bestand kan op meerdere manieren. Een foto, gemaakt door bijvoorbeeld je telefoon, wordt bijna altijd vastgelegd in .JPEG. Dit is niet direct om te zetten naar een vector bestand. Je moet de afbeelding dan overtrekken met een grafisch programma zoals Adobe Illustrator of CorelDra. Dit wordt ook wel vectoriseren genoemd.

Een logo kun je laten ontwerpen door een grafisch ontwerper. Vaak levert hij of zij jouw logo aan in zowel een vector als een pixel bestand. Zorg dan dat je de vector bestanden ook opslaat! Ook kun je zelf een logo ontwerpen. Dit kun je doen in een ontwerpprogramma zoals Adobe Illustrator. Geen budget voor dit programma? Probeer dan de online alternatieven zoals iPiccy of BeFunky. Als je jouw ontwerp uiteindelijk exporteert in een vector bestand, kun je deze overal gebruiken. Je kunt dan heel gemakkelijk een T-Shirt laten bedrukken met jouw logo.

Kleding bedrukken met afbeelding of logo

In de online ontwerptool van Digitransfer kun je jouw afbeelding of logo uploaden. Het systeem accepteert JPEG, PDF, AI, EPS en PNG-bestanden. Wil je een afbeelding op kleding bedrukken? Zorg dan dat de afbeelding groot genoeg is of is gevectoriseerd. Wil je een logo op kleding bedrukken? Upload het logo dan in een vector bestand, dit kan in ons systeem dus als een PDF, AI of EPS-bestand.

Twijfel je als nog over de kwaliteit van jouw afbeelding of logo? Geen probleem. Je ontwerp wordt voor het bedrukken nog door onze professionele DTP’ers nagekeken en waar nodig iets aangepast.

About Author

Marketeer bij Digitransfer B.V.